Je hebt de laatste tijd veel vernomen over Affiliate Marketing. Misschien dat je er over gelezen hebt, of misschien heb je wel een video voorbij zien komen op het internet. Het kan zijn dat je daarom nu wel erg geïnteresseerd bent om met ons Affiliate Marketing Stappenplan te beginnen. Iedereen heeft er wel oren naar om een passief inkomen te hebben en op deze manier zijn of haar leven te verrijken, toch? Het concept is namelijk niet te moeilijk en het zou prima toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Maar waar begin je nou eigenlijk? Hoe zet je het op poten? En wat komt er allemaal bij kijken als je er wat meer mee wilt verdienen?

Hieronder vind je ons stappenplan die jouw Affiliate marketing avontuur een succes maken!

1. Werk je ideeën uit

Zoals de meeste dingen in het leven begin je bij het begin. Zo ook bij affiliate marketing. Het eerste wat er op je to-do lijstje staat is bekijken wát je wilt gaan doen. Dit klinkt natuurlijk vrij cryptisch, maar het is goed om eerst na te gaan wat je wilt gaan doen en bereiken.

Kies ten eerste instantie een goede niche uit. Een niche is eigenlijk een kleiner deel van een grotere markt. Denk bijvoorbeeld aan een specifiek merk gamecontroller waar je lyrisch over bent, of een merk schoenen waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Door je te focussen op een niche vergroot je de kans om een zekere vorm van expertise op te bouwen en creëer je een grotere kans om opgemerkt te worden door jouw doelgroep. Dat is meteen het tweede punt van je idee uitwerken; wat is de doelgroep waar je je op wilt richten?

Je kunt je bedenken dat als je jouw niche hebt uitgekozen dit aansluit bij een zeker doelgroep aan consumenten. Een bepaalde gamecontroller zal het overwegend slechter doen bij mensen van 65+ dan bij tieners bijvoorbeeld omdat er simpelweg minder interesse voor is. Denk dus ook goed na over dat jouw niche aansluit bij de doelgroep die je wilt gaan bereiken. 

affiliete marketing revolutie banner

2.  kies een domeinnaam en regel je hosting

Nu dat je je niche hebt uitgekozen en je weet op welk publiek je het wilt gaan richten komt de eerste échte stap van jouw affiliate marketing avontuur; het kiezen en registreren van je domeinnaam en je hosting regelen.

Je gaat eerst jouw domeinnaam kiezen. Het is verstandig om een domeinnaam te kiezen die aansluit bij jouw toekomstige content. Ook is het verstandig om een pakkende naam te verzinnen die gemakkelijk te onthouden is. Bedenk bijvoorbeeld een rijmende naam of maak gebruik van alliteraties om ervoor te zorgen dat het blijft hangen. Je domeinnaam kun je op verschillende sites registreren (bijvoorbeeld Vimexx of Mijndomein) en kost vaak niet meer dan vijf euro per jaar, afhankelijk van de aanbieder.

Vervolgens moet je ook nog je hosting regelen. Je hosting kun je zien als de ruimte waarin jouw website staat. Zodra je dit geregeld hebt is het mogelijk voor de hele wereld om jouw website te vinden. Ook hosting is snel geregeld en is vaak al vanaf tien euro per jaar geregeld. Let wel goed op, in sommige gevallen kun je het eerste jaar korting krijgen op webhosting. Hierdoor kun je dus net even een beetje besparen.

3. wordpress instaleren en thema uitkiezen

Heb je je nu geregistreerd voor jouw domeinnaam en hosting? Super! Dan is de volgende stap het opzetten van WordPress. Nou klinkt dat waarschijnlijk meteen al een stuk spannender dan dat het daadwerkelijk is. WordPress is namelijk een systeem dat ervoor zorgt dat jij jouw website, webshop of blog simpel kunt beheren zonder al te veel technische kennis te hebben. Meer dan dertig procent van alle websites ter wereld gebruikt dit zelfs!

In sommige gevallen kan het zo zijn dat je bij jouw domein of webhosting WordPress one-click installer hebt. In dat geval is het heel simpel op te zetten met een klik. Als dit niet het geval is, dan is het heel simpel opgezet via de website van WordPress zelf. Je wordt zo stap voor stap begeleid in het proces en zo kun je snel aan de slag.

Vervolgens gaan we over op het thema van jouw website. Als je gaat voor een professioneel thema, dan profiteer je vaak van niet alleen een aangenaam aanzicht voor jouw website, maar ook voor handige tools waarmee jij te werk kunt. Denk hierbij aan makkelijk dingen aanpassen, verschillende stijlen en simpele teksteditors waarmee jij gemakkelijk alles beheert. De professionele thema’s liggen vaak tussen de 50 en 100 euro maar zijn zeker de moeite waard!

4. website inrichten en starten met wekelijks artikelen schrijven

Nu dat je ook beschikt over WordPress en een thema hebt, kunnen we beginnen met het échte werk! We gaan nu namelijk je website inrichten. Je hebt namelijk veel vrijheid om jouw affiliate marketing-website in te richten zoals jij dat wilt. Houd hierbij wel rekening dat je het overzichtelijk en toegankelijk maakt.

Zodra de website is ingericht en staat gaan we beginnen met het schrijven van de eerste stukken. Dit gaan we doen vóór je jezelf aanmeld bij een affiliate netwerk, omdat je vaak eerst gecontroleerd wordt om te kijken of je wel binnen het plaatje past dat zij voor ogen hebben. Ben je relevant, betrouwbaar en ziet je website er wel goed uit.

Je eerste teksten zijn dus erg belangrijk. Schrijf deze dan ook op basis van zoektermen die ertoe doen. Google Keyword Tool of kwfinder.com zijn handige analyse tools om te gebruiken hiervoor. Zorg er ook voor dat je alles overzichtelijk hebt. Denk hierbij aan categorieën zodat de bezoeker met alle gemak alles kan vinden op jouw website.

5. Aanmelden bij Affiliate Netwerken

De basis staat, het begin is er, tijd om aan de slag te gaan met de aanmeldingen bij de affiliate netwerken. Een affiliate netwerk zorgt er namelijk voor dat jij als zo gehete publisher in contact kunt komen met de verkoper, ook wel Merchant genoemd. Dit maakt het voor jou dus een stuk makkelijker om goed te werk te gaan en met de juiste Merchants in aanraking te komen.

Je kunt ervoor kiezen klein te beginnen en je bij een affiliate netwerk in te schrijven. Dit is simpel te doen op websites als awin.com of paypro.nl en de stappen door te lopen. Zo kom je binnen een mum van tijd in aanraking met Merchants die passen bij jou. Je kunt er ook voor kiezen om meteen jezelf voor meerdere netwerken in te schrijven. Op deze manier kun je een groter overzicht krijgen en scores van verschillende adverteerders bekijken. Hoe hoger de score namelijk, hoe beter de adverteerder het doet.

Bedenk je wel dat elke adverteerder anders is. Ze kunnen namelijk allemaal verschillende voorwaardes hebben en uitbetalingen hebben.  Zoek er dus altijd eentje uit waar jij je goed bij voelt en lees de voorwaarden goed door.

6. Het promoten van producten en diensten

Je hebt de adverteerders uitgekozen, alle aanmeldingen zijn rond en geregeld en je bent klaar om aan de slag te gaan met het promoten. Maar er komt meer bij kijken dan alleen maar een kleurrijke banner op je website plaatsen. De meest tactische methode is namelijk om een combinatie te maken van directe advertentie, zoals een kleurrijke banner, en in-content links.

In-content links zijn eigenlijk advertenties in de vorm van links die je verwerkt in je teksten. De reden waarom deze zo effectief zijn, en daardoor dus erg geliefd, is omdat het lezende publiek het niet ervaart als een advertentie. Waar velen zich storen aan een pop-up reclame, komen in-content links subtieler over omdat ze verwerkt staan in de tekst.

Verder is het gebruik van de zo gehete Call To Action button, of CTA voor kort, ook een relatief vaak gebruikt middel. Dit zijn grotere, opvallende knoppen op een website die een directe actie suggereren. Denk hierbij aan een ‘Gratis proefperiode’ of ‘toevoegen aan winkelwagen’ knop, die je op veel websites tegenkomt. Deze zorgen er vaak voor dat mensen sneller geneigd zijn om te klikken en creëren dus meer doorverwijzingen waar jij op uit bent.

affiliete marketing revolutie banner

7. Sociale media kanalen aanmaken

Nu dat je al lekker op weg bent en je langzaam jouw affiliate netwerk aan het uitbreiden bent, wordt het tijd om na te gaan denken over sociale media.

Tegenwoordig zijn platformen zoals Facebook, Twitter en YouTube niet meer weg te denken van ons dagelijkse bestaan. Dit zijn immers platformen die ons allemaal verbindt en zorgen ervoor dat de wereld 24/7 met elkaar verbonden is en blijft. Doordat de sociale media van groot belang is binnen affiliate marketing is dus eigenlijk wel vanzelfsprekend.

Sociale media zijn namelijk voor elke vorm van marketing interessant, dus ook voor jouw affiliate marketingonderneming. Door jezelf actief te houden op sociale media kun je namelijk jouw content delen met een nóg groter publiek, zonder dat zij jou hoeven te zoeken. Zo kun je jezelf uitbreiden en kun je nog meer producten en diensten promoten. Doordat zij nu met jouw content in aanraking komen is het mogelijk dat zij verder klikken en kijken, mogelijk naar jouw website, en op deze manier blootgesteld worden aan de content van jouw website. Hierdoor hebben sociale media platformen dus nog een nevenfunctie gekregen naast het aan elkaar koppelen van oude dierbaren.

8. linkbuilding en seo uitbesteden

Even over op iets technischere zaken, namelijk SEO en linkbuilding. Je hoeft niet te schrikken te schrikken van de namen, we gaan het namelijk haarfijn even doornemen.

We beginnen met SEO. SEO is de afkorting die staat voor Search Engine Optimization, of even vertaald, zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing hebben een gigantische database waarin alle relevante punten van alle websites staan opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat als jij iets zoekt op Google, Google met het meest relevante resultaat kan komen waar jij naar zoekt. Je kunt er dus voor zorgen dat jouw website zó is ingericht dat de zoekmachines jouw content als relevant zien. Zo kom je hoger in de zoekresultaten, zorg je ervoor dat je sneller gevonden wordt in de zoekmachines en krijg je meer bezoekers.

Ook is linkbuilding een belangrijke factor. Linkbuilding houdt in dat er relevante links op andere sites zijn die verwijzen naar jouw eigen site. Als er meer links op meer relevante sites staan, dan word je sneller opgepikt door zoekmachines doordat je betrouwbare content levert.

Het is verstandig om de SEO en linkbuilding uit te besteden aan gespecialiseerde marketingbedrijven. Die hebben vaak een expertise hierin en kunnen ervoor zorgen dat jij je relatief weinig zorgen hoeft te maken over deze onderwerpen.

9. Content, content en nog eens content

Nu dat jouw affiliate marketingwebsite loopt, kun je natuurlijk niet achteroverleunen in je stoel en het geld zien binnenrollen. Het is van belang namelijk dat je content blijft creëren. Om zoveel mogelijk content te creëren die relevant is begint zo goed als de hele lijst weer opnieuw. Het is namelijk zo dat voor hoe meer zoekwoorden jij content schrijft, hoe meer bezoekers jij krijgt op jouw website.

Los van het feit dat je kwaliteit content zal moeten blijven leveren, is het ook van belang dat je met regelmaat iets nieuws op je website zet. Zo zorg je ervoor dat je betrouwbaar bent en blijven jouw zoekresultaten van belang bij de grote zoekmachines.

Conclusie Affiliate Marketing Stappenplan

Het kan wel even spannend zijn om jezelf onder te dompelen in de wereld van affiliate marketing. Maar nu weet je stap voor stap hoe je ervoor zorgt dat je vanaf punt nul jouw operatie tot een daverend succes kunt maken. Het zal de nodige inzet van je vragen maar op den duur ga je merken je een erg makkelijk en relatief passief inkomen gecreëerd hebt. Van het verzinnen en uitwerken van jouw idee, tot de uitbesteding van de SEO en linkbuilding, je hebt nu alle handvatten die ervoor gaan zorgen dat jij goed geïnformeerd aan de slag kunt met jouw nieuwe affiliate marketing avontuur.