Hoe kun je improviseren op de piano?

Als je interesse in muziek hebt, is het ongelooflijk leuk om een instrument te spelen. Het is niet alleen leuk om zelf muziek te maken, maar het is ook nog eens leuk om je eigen progressie in te zien. Je merkt namelijk dat je na verloop van tijd steeds beter wordt in het spelen op een instrument. Dit is niet alleen leuk, maar geeft ook nog eens een voldaan gevoel.

Dat is zeker het geval als je leert om op een piano te spelen. Een piano staat namelijk te boek als één van de lastige instrumenten om te bespelen. Dit komt met name vanwege de variatie die aanwezig is bij een piano.

Je hebt behoorlijk veel toetsen tot je beschikking. Hierdoor is het ook mogelijk om verschillende muziekstijlen met een piano te spelen. Het is daardoor ook mogelijk om je favoriete muziekstijlen aan te leren.

Hoe leuk is het om je favoriete nummer volledig zelf te kunnen spelen? Dat is mogelijk! Je hebt daarvoor wel enige kennis, doorzettingsvermogen en geduld voor nodig. Het spelen op een piano is namelijk een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op den duur merk je dat je steeds beter wordt.

Als je muziek op een piano maakt, is het belangrijk om de gedachte achter de muziek te kennen. Uit wat voor componenten bestaat een muziekstuk? Weet jij bijvoorbeeld exact wat akkoorden zijn? Weet jij wat de samenhang is tussen verschillende tonen? Dergelijke kennis is simpelweg benodigd als jij piano wilt leren spelen. Het draait bij het spelen op een piano dan ook niet alleen om de praktijk. Nee, je moet ook op de hoogte van de theorie zijn.

Op een piano spelen

Heb je interesse om piano te spelen? Of ben je reeds redelijk gevorderd in het spelen op een piano? Het is uiteraard ook mogelijk om zélf muziek te gaan maken. In de muziekwereld bestempelen we dit als ‘improviseren’. Je gaat daarbij simpelweg zelf aan de gang met het componeren en maken van muziek. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf een liedje te maken. Het is daarbij ook mogelijk om verschillende muziekstijlen met elkaar te combineren.

Bij het spelen op een piano heb je in de basis dus twee keuzes. Je kunt er voor kiezen om zelf een liedje te maken. Daarbij heb je enige creativiteit nodig. Bovendien heb je de nodige kennis nodig omtrent akkoorden en de samenstelling van een liedje. Maar, het is ook mogelijk om bestaande muziek na te spelen. In de praktijk is het vaak zo dat je begint met het naspelen van bestaande muziek. Op die manier leer je het instrument namelijk onder de knie te krijgen. Uiteindelijk stelt dat je in staat om zélf muziek te gaan maken.

Hoe kun je improviseren op de piano?

Een mooi kenmerk van improvisatie is dat je jouw creativiteit volledig de vrije loop kunt gaan. Je kunt zelf bepalen wat voor muziek je wilt maken. Je kunt tevens zelf bepalen op wat voor manier je graag piano wenst te spelen. Wil je de muziek gedeisd houden? Of ga je liever voor een energie vol pianoliedje? Alles is mogelijk. Je hebt tenslotte zelf alles in handen.

Bij het improviseren is het in ieder geval wel van belang dat je weet waar je mee bezig bent. Zoals we al zeiden, is het dus belangrijk om op de hoogte van de theoriekennis te zijn. Je moet bijvoorbeeld exact weten wat akkoorden inhouden. Ook moet je snappen hoe een liedje in elkaar zit. Hoe wordt bijvoorbeeld een succesvol liedje samengesteld? Aan welke kenmerken moet een succesvol nummer voldoen? Dergelijke vragen dien je te kunnen beantwoorden, voordat je zelf kunt starten met maken van je eigen muziek. We kunnen dan ook het belang van de theoriekennis absoluut niet onderschatten. Zorg dat je op de hoogte bent van alle aspecten die om de hoek komen kijken bij het bespelen van een piano.

Oefenen

Als je wilt improviseren op een piano is het sowieso een kwestie van oefenen. Hierbij geldt echt de regel dat je steeds beter wordt naarmate je meer en meer oefent. We willen je dan ook graag aanraden om veel tijd te investeren in het improviseren. Ga achter je piano zitten en ga gewoon eens spelen. Laat je creativiteit de vrije loop en probeer een boodschap in je pianospel achter te laten. Wat wil je uitbeelden met je muziek? En op welke manier denk je dat te kunnen? Dit zijn uitermate interessante vragen bij het improviseren op de piano.

Onder aan de streep zien we dat het improviseren op de piano na verloop van tijd steeds beter verloopt. Dat onderstreept des te meer ons advies dat je vooral veel moet oefenen. Door meer en meer te oefenen, krijg je simpelweg meer feeling met de piano. Uiteindelijk ben je dan in staat om zelf je eigen muziek te componeren. Daarbij heb je geen voorbereiding nodig. Nee, het is juist ontzettend leuk om zélf te improviseren. Haal op die manier het beste uit jezelf en uit je piano skills naar boven.

Theoriekennis

De theoriekennis heeft overigens niet alleen betrekking op datgene wat je speelt. Nee, het gaat ook om de gedachte achter de muziek. Waarom zijn bepaalde liedjes op een bepaalde manier gecomponeerd? Welke boodschap wilde de componist hieraan mee geven? Het is uitermate interessant om op die manier een muziekstuk te maken. We willen je dan ook graag aanraden om continue op de hoogte te blijven van de theoriekennis op het gebied van piano spelen.

Wees je er daarnaast altijd bewust van dat een pianostuk altijd een bepaalde boodschap met zich mee brengt. Deze boodschap dien jij te kunnen achterhalen, voordat je zelf kunt gaan improviseren. Ons laatste advies is dan ook om aandachtig met muziek bezig te zijn. Probeer de boodschap van een bepaald muziekstuk te achterhalen. Op die manier leer je niet alleen meer over de theoriekennis, maar ook zeker over de gedachtegang achter een bepaald muziekstuk/liedje. Benieuwd hoe jij zo snel mogelijk piano leert spelen? Probeer dan eens een gratis online proefles.